Ameliyat yaralarında oluşan fıtıklara insizyonel herni ya da ameliyat kesisi fıtığı denir. Genellikle karın bölgesinde oluşurlar. Bu tip fıtıkların sebebi ameliyat kesisinin, ameliyat sonrası dönemde oluşan çeşitli sorunlar nedeniyle yetersiz iyleşmesi ve böylece karın duvarında oluşan zayıflıktır. Ameliyat kesilerinin tam olarak iyleşerek ameliyat öncesi sağlamlığa gelmesi yaklaşık bir yıl sürer ve bu sürenin ilk 2-3 ayı daha önemlidir. Ameliyat sonrası hastanede yatmakta iken oluşan problemler buna sebep olabileceği gibi taburculuktan sonraki ilk aylarda meydana gelen sorunlar da insizyonel herniye neden olabilirler. Karın ameliyatlarının yaklaşık % 10’ u sonrasında bu hastalık oluşabilir.
En sık rastlanan ameliyat kesisi fıtığı sebepleri şunlardır; dikiş tekniğinin hatalı olması, ameliyat sonrası yara enfeksiyonu oluşması, obezite, ameliyat sonrası dönemde akciğer probemleri, ileri yaş, genel düşkünlük hali, sepsis, ameliyat sonrası erken dönemde ağır spor yapmak, yük kaldırmak, ani hareket yapmak gibi.
Hastalarda ameliyat kesisi üzerinde şişlik, zaman zaman ağrı ve rahatsızlık hissi, görünüm kusuru gibi şikayetler olur. Her fıtıkta olabileceği gibi bu fıtıkta da sıkışma durumu olabilir. Sıkışmış ya da boğulmuş fıtık denilen bu durumda ağrı şiddetlidir, barsak tıkanması bulguları (bulantı-kusma, gaz ve gaita çıkaramama, karnın ileri derecede şişmesi) vardır, tedavi gecikirse barsak delinmesi ve peritonit oluşur.
Tedavi şekli ameliyattır. Fıtıklı bölgeye greft yerleştirilerek karın duvarı sağlamlaştırılır.