Reflü Nedir?

Reflü nedir

Reflü (Reflux) kelime anlamıyla geriye kaçma veya geriye kayma demektir. Türkiye'de reflü denilince akla hemen gastro özofageal reflü (GÖR) hastalığı gelmektedir. Reflü hastalığında bozulmuş bir veya birkaç mekanizmadan  dolayı mide içeriği yemek borusuna geri kaçar ve asitli mide içeriği yemek borusunda tahriş ve yanıklara neden olur. Normal şartlarda mideden yemek borusuna kaçışlar olabilir fakat bu çok sık değildir.
Sık olmaya başlarsa yemek borusu tahrişi başlar. Yemek borusu mide gibi aside dirençli değildir ve asitten dolayı kolaylıkla tahriş olur.  Bu olay kronik hale döndüğünde hastada bir dizi tipik ve atipik şikayetlere neden olur ve hastayı tedavi aramak zorunda bırakır.

Yemek Borusuna Kaçan Nedir ? 

yemekborusuYemek borusuna mide içeriği kaçar. Bu içerik yemek artıklarından, hidroklorik asitten, pepsin ve bazende safradan oluşur. Asit, pepsin(midede proteinlerin sindirimini başlatan enzim) ve safranın üçüde  yemek borusuna zararlıdır. Fakat en zararlısı asittir!!!. Asit dediğimiz kimya derslerinden hatırladığınız kuvvetli asitlerden birisi olan hidroklorik asittir.  Bu asit oldukça yakıcı ve tahriş edicidir. Korunmasız yemek borusu mukozası onun yakıcılığına dayanamaz. Olay kronik hale gelince de özofajit denilen yemek borusu iltihabına neden olur  ve artık reflü hastalığı oluşmuş olur. 

Her Reflü Olayı  Reflü Hastalığı Yapar mı ?

Reflü zaman zaman herkesin yaşadığı, özellikle yemeklerden sonra olan normal bir fizyolojik olaydır. Reflü hastalığında ise reflü olayı aşırı sıklıklarla oluşur,hastada şikayetler ve bulgular oluşturur ve yemek borusunda tahrişe sebebiyet verebilir. Bu nedenle reflü olayı her zaman reflü hastalığına sebebiyet verir denilemez.

Reflü Hastalığı Kimlerde Olur ?

Reflü hastalığı cinsiyet ayırımı yapmaksızın tüm erişkinlerde görülebileceği gibi yeni doğanlar da dahil çocuklarda da olabilir.Genellikle toplumun %10 u reflü hastalığıyla karşı karşıyadır. Reflü hastalığı cinsiyet ve yaş ayırmaksızın herkeste olabilir. Bebeklerde bile rastlanabiliyor. Fakat reflüye bağlı özofajit erkeklerde kadınlara göre 2 kat, Barrett ise 10 kat daha fazla görülebiliyor. Yani kadınlar biraz daha şanslı  Barrett ve özofajit açısından.

rhkm

Op.Dr. Cengiz Dibekoğlu

Op.Dr. Kubilay Kemertaş

Free Joomla templates by Ltheme