Reflü hastalıgının nedeninin yemek borusunun mide asitine maruz kalması olduğunu biliyoruz. Maaalesef bu asitin kötü etkisi genellikle uykuda olduğumuz saatlerde gerçekleşmekte. Uyanıkken yutma refleksimizle yemek borusundaki asiti geriye yollayabiliyoruz ama uykuda bu mümkün olmuyor. Bu nedenle uykuda olduğumuz saatlerde yemek borusunu asitten korumanın en kolay yollarından bir tanesi alışık olduğumuzdan biraz daha yüksek yatmaktır.
Böylece yemek borusu mideye göre daha yüksekte kalacaktır. Kaçan asitte yerçekiminin etkisiyle tekrar mideye geri dönecektir veya mideden yemek borusuna kaçmakta zorlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus 20-30 derecelik bir açı oluşturmaktır ve bu da belimizden itibaren vücudu yükseltmekle olabilir. Başımızın altına daha yüksek yastık koymanın yararı yoktur. Yani başımızı değil vücudumuzun belden itibaren üst kısmını yükseltmeliyiz.Yatağımızın altına, 20-30 derece yükselti oluşturacak bir aparatı yaptırtabiliriz veya hazır reflü yastıklarından alabiliriz.
Aşırı kilolarınızdan kurtulun.Fazla kilolarda reflünün şiddetini arttırır. Fazla kilosu olan reflü hastalarının kilo vermeleri reflü şikayetlerinde ciddi azalmalara sebebiyet verebilir. Aşırı kilolu hastaların karın içi basınçları normal kilolu insanlara göre daha fazladır.
Kesinlikle yatmadan önce beslenmeyin!!!! Yatmadan en az 3 saat önce beslenmeyi kesmelisiniz. Mide içinde ne kadar az madde olursa yemek borusuna da o kadar az kaçacak madde olur. Mide boşalması yediğiniz gıdalara bağlı olarak 2-4 saat arasında sürebilir. Akşam yemeklerinde hafif gıdalarla beslenmek ve yatmadan en az 3 mümkünse 3-4 saat önceden yemek yemeyi kesmek çok yararlı olacaktır.
Dar kıyafetler giymeyin. Kemer kullanmama alışkanlığı elde etmeye çalışın. Mümkün olmazsa kemerinizi aşırı sıkmayın. Rahat kıyafetler tercih edin. Dar korseler kullanmayın. Yemek sonrasında öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Eğilmeniz gerekirse belinizi değil dizlerinizi bükerek eğilin.
Az az sık sık yemek yiyebilirsiniz. Hızlı yemek yeme alışkanlığınızı terkedin. Hızlı yemek yeme midenin doygunluğu hissedemeden hızlıca doldurulmasına neden olur. Bu da hem reflüyü kolaylaştırır. Ayrıca zamanla aşırı kilo almanıza ve varolan reflünün şiddetlenmesine sebep olur.
Sakız çiğneyebilirsiniz!!! Sakız çiğnemek ağızdaki tükürük miktarını arttır ve bu da yutulunca yemek borusunu yahriş eden asiti nötralize eder. Sakız çiğnemenin yararı olabilir.
Kesinlikle sigara içmeyin. Sigara LES basıncını azaltıcı ve mide asit miktarını azaltıcı etkilere sahiptir. Yani 2 yönlü olarak kötü etkiye sahipti.
Ağrı kesicilerden ve aspirinden uzak durun. Bunlar hem var olan reflü etkilerini derinleştiriler ve mukozanın aside karşı olan direncini azaltırlar.
Stresten uzak durun. Stres mide asit salgınız arttırır ve reflüyü tetikler.
Egzersizden sonra bol su için. Egzersiz sizin yanmalarınızı arttırıyorsa , egzersiz sonrası bol su için.