Her iki kasık bölgesinde gelişen fıtıklara inguinal herni denir. Hiç bir şikayet vermeden, başka bir sebeple yapılan doktor muayenesi sırasında saptanabileceği gibi, bazı şikayetlerle de kendini gösterebilir. Kasık bölgesinde lokal ağrı olabilir, bu durum genellikle başlangıç aşamasında görülür ve fıtığın içinden geçtiği kasık kanalının iç ağzının genişlemesi ile ilgili bir ağrıdır. Göbek civarında ağrı hissedilebilir, sebebi karın içindeki omentum denilen yağ kütlesinin fıtık bölgesine girerek gerilmesidir. Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi duyulabilir, bunun da sebebi fıtık kesesi içine girip çıkan barsaklardır. Fıtık bölgesinde gözle görülebilen şişlik bulunabilir. Bu şişlik ayakta iken, öksürünce veya ıkınınca büyür, yatar pozisyona gelince küçülür ya da kaybolur. Bazen de bu şişlik kendiliğinden değil de sadece elle itilerek içeri sokulabilir. Şişliği yapan, fıtık kesesi içine girmiş olan batın içi organlardır. Eğer fıtık içine girmiş olan doku barsak ise elle yapılan dokunmada parmakların altında çıtırtı hissi bulunabilir.
Kasık fıtığı; obezite, ağır egzersiz, kronik öksürük, kronik kabızlık, prostat hastalığı, karın içinde asit (sıvı toplanması) ile seyreden hastalıklar, gebelik ve pelvis boşluğunun tümörleri gibi sonradan oluşan sebeplerle meydana gelebileceği gibi konjenital (doğumsal) kaynaklı da olabilir.
Kasık fıtığının üç tipi vardır; indirekt kasık fıtığı, direkt kasık fıtığı ve femoral fıtık. İndirekt kasık fıtığı kasık kanalı denilen anatomik yapı içinden geçerek oluşan fıtıktır, genellikle doğumsal bir zayıflık söz konusudur, en sık görülen fıtık tipidir, ileri aşamalarında skrotuma dek inebilir. Direkt kasık fıtığı kasık kanalının iç tarafındaki bölgenin zayıflığı sonucu oluşur, erkeklerde daha sıktır, boğulma ihtimali daha azdır, genellikle sonradan oluşan sebeplerle meydana gelir. Bu iki tip fıtık kasık ligamanı denilen bağın üst kısmında oluşan fıtıklardır. Femoral fıtık ise bu ligamanın altında, femoral kanal denilen boşluktan geçerek oluşur, bayanlarda daha sık görülür, boğulma ihtimali en yüksek olan kasık fıtığı tipidir.
Kasık fıtığının tanısı elle muayene ile konulabilir. Parmakla yapılan özel bir muayane yöntemi vardır. Hatta bu yöntemle fıtığın hangi tipte olduğu bile anlaşılabilir. Eğer elle muayene ile tanı konulamaz ise ultrason ya da bilgisayarlı tomografi ile tanıya çok kolay olarak varılır.