Reflüde atipik şikayetler

Öksürük
oksurukReflü hastalığı kronik kuru öksürüğün ikinci en sık nedenidir. Öksürükle reflünün ne ilişkisi var diyebilirsiniz!  Fakat maalesef bu bir gerçek. Hem de bu hastaların %75 inde hiç reflü şikayeti yok. Yani mide ve yemek borusu şikayetleri olmamasına rağmen kronik öksürükle karşımıza çıkıyor. Bunun 2 nedeni var. Öksürük uyandıran sinirler(vagal sinirler) yemek borusuyla soluk borusunda ortak bir yol izliyorlar (özofagotrakeobronkial öksürük refleksi). Bir diğeri de geceleri farketmeden ağzımıza gelen asitin soluk borusuna kaçması. Bu durum genellikle mikro seviyede oluyor ve biz kolay  kolay farkedemiyoruz. Hastalarda kronik nedeni belli olmayan bir öksürüğe sebep oluyor. Reflü tedavi edilirse öksürükte genellikle onunla beraber iyileşir. Kronik öksürüğü olan hastaların muhakkak göğüs hastalıkları uzmanına görünmesi ve tetkik edilmesi gerekir. Hiç bir neden bulunamayan hastalarda reflü akla gelmelidir.


Astım

astimReflü hastalığı öksürükte bahsedilen nedenlerden dolayı astım atakları başlatabilir veya var olan astımı kötüleştirebilir. Hastalarda hırıltılı solunum olabilir. Astımlılarda ve ya sonradan astımı oluşmuş hastalarda reflü açısından uyanık olmak gerekmektedir. 

Ses kısıklığı ve farenjit
Genellikle geceleri boğaza kadar gelen asit, farinks dediğimiz yutağımızı ve ses tellerimizi tahriş eder. Hastalar özellikle sabahları uyandıklarında seslerinin daha kalın  çıktığını ve yutkunurken bağazlarında rahatsızlık hissi ve kuruluk olduğunu farkederler.

Pnömoni (Zatüre)
Genellikle çok ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Aspirasyon dediğimiz akciğerlere mide içeriğinin kaçması neticesinde olur. Ölüm riski olan ve tedavisi zor bir hastalıktır.

Sinüzit ve orta kulak iltihapları
sniuzitGenellikle çocuklarda görülür. Adenoit denilen ve gelişmekte olan çocukların boğazında bulunan dokuların iltihaplanmasıyla olur. Adenoitler reflü nedeniyle iltihaplanır ve boğaz ile kulak arasında bulunan Östaki borusunun tıkanmasına sebep olur. Bunun sonucunda kulak ve sinüsler havalanamaz ve içlerinde biriken sıvıyı boğaza akıtamazlar. Bundan dolayıda orta kulak iltihapları ve sinüzit olur. 

Ağız kokusu

agzkokusuMide boşalım bozukluğuyla beraber seyreden reflü durumlarında ağız kokusu olabilir.

 

 

 


yutakYutak ve gırtlak kanseri

Yapılan bazı çalışmalar reflünün gırtlakta ve yutakta oluşabilecek kanserlerde kolaylaştırıcı etkisinin olabileceğini göstermişler.

 

Glotik ve subglotik stenoz( gırtlakta daralma)

Reflü gırtlakta tahrişe bağlı ülserlere ve sonrasında da daralmaya sebep verebilir.

Dişlerde erozyon
disDişlerin ağıza gelen asitten dolayı mine tabakası erozyona uğrar. Ayrıca dişetlerinde iltihaplanmalara ve çekilmelere sebep verebilir.

Op.Dr. Cengiz Dibekoğlu

Op.Dr. Kubilay Kemertaş

Free Joomla templates by Ltheme